Oul este un aliment natural de baza folosit ca materie prima in multe preparate culinare si deserturi si are o valoare nutitiva ridicata. Insa, folosirea lui ca atare in industria alimentara sau in alimentatia publica mareste timpul de productie si scade rentabilitatea acesteia, intrucat necesita spatii speciale frigorifice de depozitare si spatii speciale pentru spalare.

O alternativa foarte simpla si la indemana este utilizarea oualor pasteurizate.

Avantajele oferite de ouale pasteurizate:
– spatiul de depozitare al oualor pasteurizate este mai mic decat cel necesar pentru oua in coaja
– ouale pasteurizate sunt utilizate mai eficient si mai usor in prepararea mancarurilor
– dozarea cantitatii de oua folosite la o reteta e precisa, bucatarii nefiind obligati sa mai tina cont de marimea oualor
– nu se mai pierde timp pentru indepartarea cojilor oualor si riscul de spargere al acestora este eliminat
– prin pasteurizare este eliminat riscul ca ouale sa fie infectate cu Salmonella sau alte bacterii

Indicatii de depozitare
Ouale pasteurizate se depoziteaza in spatii in care temperatura este intre 0 si 4 grade Celsius. Termenul de valabilitate al oualor pasteurizate este de 12 zile de la data fabricatiei. Dupa desigilarea ambalajului, termenul de valabilitate scade la 48 de ore de la deschidere, in conditiile in care depozitarea ambalajului desfacut se face tot la temperatura de 0 pana la 4 grade Celsius.

Modul de intrebuintare al oualor pasteurizate:
Proportiile intre oualor pasteurizate si ouale in coaja sut urmatoarele:
1 kg de ou integral pasteurizat echivaleaza cu 20 oua de 50g fiecare
1 kg de ou albuş pasteurizat echivaleaza cu albusul de la 32 de oua
1 kg de ou gălbenuş pasteurizat echivaleaza cu galbenusul de la 58 de oua

Pentru utilizare, turnati lichidul intr-un bol, il cantariti si tineti cont de proportiile enumerate mai sus pentru a avea controlul cantitatii corecte de oua folosite la reteta dumneavoastra. In continuare, lichidul se foloseste ca si cand ati fi spart oua in coaja, fara nici o diferenta. Bateti ouale, albusul sau galbenusul pasteurizat, functie de cum aveti reteta. Tineti cont si de faptul ca timpul de batere si rezultatele obtinute depind si de temperatura oului pasteurizat si de tehnologia folosita de dumneavoastra pentru batere. Oul integral pasteurizat se bate la temperatura de 20 de grade Celsius, iar albusul pasteurizat se bate la temperatura de 40 de grade Celsius. Este bine sa tineti cont si de gradul de umiditate din spatiul de productie si sa schimbati proportia ingredientelor si functie de acesta.