Oul face parte din categoria numita „super-alimente” deoarece este un aliment complet, care contine multi nutrienti incepand de la proteine, grasimi, substante minerale, vitamine si pana la enzime.

Proteinele din ou au o importanta deosebita intrucat valoarea lor nutritiva este foarte mare datorita faptului ca in oua exista cel mai echilibrat continut in aminoacizi. Ca si elemente de formare a proteinelor, aminoacizii au cateva functii de baza:
– reprezinta o mare parte din tesuturile, celulele si muschii din organism;
– sustin dezvoltarea si vindecarea tesuturilor si a celulelor;
– imbunatatesc circulatia sanguina;
– produc enzime pentru o digestie optima;
– sintetizeaza hormoni esentiali in reproducere;
– contribuie la furnizarea energiei.

Compozitia chimica a oului integral este urmatoarea:

  • Apa 72%
  • Proteine 11.6 %
  • Lipide 14 %
  • Glucide 0.5 %
  • Substante minerale 0.9 %
  • Diverse 1 %

Compozitia galbenusului este urmatoarea:

  • Apa 52.9 %
  • Proteine 16.7 %
  • Lipide 26.7 %
  • Glucide 2.6 %
  • Vitamine (biotină, acid pantetonic, colina, complexul B – mai ales B2, vitaminele A, D, E) 0.5%
  • Minerale (fosfor, calciu, magneziu, potasiu, fier, zinc, sodiu, seleniu, clor, sulf, iod) 0,5%
  • Pigmenti (zeaxantina, luteina, urme de beta caroten) – 0,1%

Compozitia albusului este urmatoarea:
– Apa 88 %
– Proteine 10 %
– Glucide 0,5 %
– Minerale 0,5 % (sodiu, calciu, fier, potasiu, magneziu, zinc)
– Vitamine (vitamina B6, vitamina B5, vitamina B3, vitamina B2)