Oul face parte din categoria numita „super-alimente” deoarece este un aliment complet, care contine multi nutrienti incepand de la proteine, grasimi, substante minerale, vitamine si pana la enzime.
Proteinele din ou au o importanta deosebita intrucat valoarea lor nutritiva este foarte mare datorita faptului ca in oua exista cel mai echilibrat continut in aminoacizi. Ca si elemente de formare a proteinelor, aminoacizii au cateva functii de baza:
– reprezinta o mare parte din tesuturile, celulele si muschii din organism;
– sustin dezvoltarea si vindecarea tesuturilor si a celulelor;
– imbunatatesc circulatia sanguina;
– produc enzime pentru o digestie optima;
– sintetizeaza hormoni esentiali in reproducere;
– contribuie la furnizarea energiei.
Compozitia chimica a oului integral este urmatoarea:
- Apa 72%
- Proteine 11.6 %
- Lipide 14 %
- Glucide 0.5 %
- Substante minerale 0.9 %
- Diverse 1 %
Compozitia galbenusului este urmatoarea:
- Apa 52.9 %
- Proteine 16.7 %
- Lipide 26.7 %
- Glucide 2.6 %
- Vitamine (biotină, acid pantetonic, colina, complexul B – mai ales B2, vitaminele A, D, E) 0.5%
- Minerale (fosfor, calciu, magneziu, potasiu, fier, zinc, sodiu, seleniu, clor, sulf, iod) 0,5%
- Pigmenti (zeaxantina, luteina, urme de beta caroten) – 0,1%
Compozitia albusului este urmatoarea:
– Apa 88 %
– Proteine 10 %
– Glucide 0,5 %
– Minerale 0,5 % (sodiu, calciu, fier, potasiu, magneziu, zinc)
– Vitamine (vitamina B6, vitamina B5, vitamina B3, vitamina B2)